Yaklaşın yaklaşın.

Adem ile Havva “solo albüm yapalım” diye topraktan fırlamadı tabii ama müzik, insanoğlu var olduğundan beri bizimle. 2001 A Space Odyssey filminin başında henüz evrimleşmemiş insanların (Darwin’in ağzıyla) iletişim kurabilmek için çıkardığı müzikal sesleri hatırlayın. İnsanoğlu, başlarda el becerilerini hayvan leşlerinden artakalan kemikleri avlarına sert darbe indirmek için kullanmış olsa da, zamanla etraflarındaki kuş ve rüzgar seslerini taklit edebilmek için kaval ve düdük gibi değişik aletler icat etmeye başladı. Bunu şuursuzca yapmış olsalar da Beethoven, Strauss ve Wagner gibilerin ekmeğine yağ sürdüler.

Kaval, düdük, davul derken Bir Hurri İlahisi türedi akabinde. Kendisi dünyanın bilinen en eski bestesi olur. 1950′li yılların başında Suriye‘nin kuzeyinde bulunan Ugarit şehrinde bulunan toprak bir tabletin üzerinde yazan beste tam olarak 3,400 yaşında. Justin Bieber ise sade ve sadece 24.

Gel zaman git zaman su kenarında kendi yansımasından, gök gürültüsünden kısacası hareket eden her şeyden korkan insanoğlu dualarla beraber müzik yapmaya başladı ve kurbanlarını doğaya emanet etti. Rüzgar estiğinde onlar da uludu, yağmurun altında şarkılar söylendi, şarkı söylerken zaferlele övünüldü. Avlarına teşekkür edip “Elhamdülillah, bugün de karnımız doydu” bile dendi. Sonra Justin Bieber ana rahmine düştü.

Ay Işığı Sonatı’nı nerede duysak Beethoven‘ın çok da uzaklarda olmadığını biliriz, Türk Marşı‘nı kulağımıza çalındığında dünyanın neresinde olursak olalım ritim tutmaya başlarız. 2 milyar var mıyız dersiniz? Teğet bile geçemeyiz; bir avuç insanız şuracıkta. Fakat 2 milyar Müslümanın hep bir ağızdan okuduğu öyle bir beste var ki ne Vivaldi, ne Bach, ne de Chopin müziğiyle o kadar geniş kitlelere ulaşabildi. Itri‘nin Salavat-ı Şerif’i herhalde uzaydan duyulan tek bestedir. (Hayır, yok öyle bir şey.)

Biz yeryüzünden de duyulan, çekim gücü troposfere kadar geçerli olan klasik bestelere yoğunlaşalım. Hiç daha önce bir kemanın elektro gitar sesi çıkardığına şahit oldunuz mu? Tutuş tekniğini saymazsak, çello ne kadar da bas gitara benziyor değil mi? Piyano deseniz Richard Wright‘ın eline düştüğü gibi klavyeye dönüşecek adeta. Nasıl oluyor da tüm renkler birleştiğinde ortaya siyah rengi çıkıyorsa, klasik müziğin de rengi siyahtır. Karşınızda pogo yapmalık ibadullah heavy metal ögeleri içeren klasik müzik listesi. 

  1. Chopin – Waltz No. 6

2. Mozart – Symphony No. 25

3. Vivaldi – Four Seasons (Summer)

4. Strauss – Tritsch Tratsch Polka

5. Bach – Toccata and Fugue 

6. 2Cellos – Game of Thrones 

7. The Phantom of the Opera

8. Bach – Cello Suite No. 1 

9. Sergey Sergeviç Prokofyev – Romeo and Juliet 

10. Mozart – Serenade No. 13

Yorum bırakın